Om ontwikkeling van onderzoek en onderwijs op het brede terrein van de gerontologie te stimuleren organiseert NVG-KNOWS verschillende activiteiten. Zo zijn er leerstoelen, wordt tweejaarlijks het Nationaal Gerontologiecongres en jaarlijks de Prof. dr. D.L. Knooklezing georganiseerd en zijn er diverse prijsuitreikingen. Daarnaast is er de School of Gerontology en zijn er seminars.
Ga naar:
Congressen
NVG-KNOWS organiseert een aantal keer per jaar een online seminar. Elk seminar richt zich op een ander thema, met twee of meer sprekers. Na afloop is er ruim gelegenheid voor vraag en antwoord en het delen van ervaringen. Hieronder kan je de seminars terugzien.
Het Nationaal Gerontologiecongres
NVG-KNOWS organiseert elke twee jaar het Nationaal Gerontologiecongres. Dit is dé ontmoetingsplek voor iedereen die werkzaam is op het brede terrein van de gerontologie – praktijk, beleid, onderwijs en onderzoek.
Het Internationaal Gerontologiecongres (IAGG)
Het 23ste wereldcongres <verwijzing naar agenda-item> in 2025 zal plaatsvinden in Nederland (Amsterdam). NVG-KNOWS organiseert dit congres, samen met de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (DuSRA), de Afdeling Geriatrie en Gerontologie van de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland V&VN Gerontologie & Geriatrie en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG). Tevens zal het bureau van de IAGG van 2025 tot 2029 in Nederland worden gevestigd en zal Nederland ook de rol van het presidentschap van de IAGG voor deze periode vervullen.
Leerstoelen
De eerste bijzondere leerstoel (leeropdracht) in de gerontologie dateert van 1968 en werd bekleed door professor Schreuder aan de toenmalige Rijksuniversiteit van Utrecht. Daarna heeft de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie (NVG) diverse bijzondere leerstoelen gevestigd. Het streven van NVG-KNOWS is om in de komende jaren nieuwe leeropdrachten vorm te geven.
Prof. dr. Thea Heeren
Universiteit Utrecht
Psychopathologie in de derde levensfase en was bijzonder hoogleraar tot 2006
Prof. dr. Ruud Kempen †
Maastricht University
De verklaring en bevordering van zelfredzaamheid en kwaliteit van leven bij ouderen, omgezet in 2008 naar een structurele leerstoel Sociale Gerontologie
Lezingen
Elk jaar organiseert NVG-KNOWS de Prof. dr. D.L. Knooklezing. Professor Knook was hoogleraar gerontologie in Leiden tot 2006 en lange tijd ook directeur van het TNO-instituut voor verouderings- en vaatziekten. Na zijn overlijden in 2012 heeft Professor Knook een fonds nagelaten dat zich ten doel stelt om de gerontologie in Nederland te stimuleren. Dit sluit aan bij de doelstelling van NVG-KNOWS en daarom heeft de vereniging in nauw overleg met het bestuur van het fonds de jaarlijkse Prof. dr. D.L. Knooklezing in het leven te geroepen.
Professor Knook heeft zich vrijwel z’n hele leven bezig gehouden met veroudering. Hij stond aan de wieg van het verouderingsonderzoek in Nederland en bestudeerde niet alleen medische en geneeskundige aspecten, maar zocht ook naar praktische oplossingen. Eén van de dingen waar hij zich erg aan stoorde, waren misverstanden die bestaan rondom vergrijzing. Door foute aannames, verkeerde interpretaties en politiek gekleurde discussies werd de vergrijzing voor velen langzaam een mysterie – dat heeft geleid tot een van zijn bij het bredere publiek bekende boeken: Het Methusalem Mysterie (2008).
De Knooklezingen
2016: Professor Rudi Westerdorp, University of Copenhagen, Center of Healthy Ageing.
2017: Emeritus professor Thomas Kirkwood, Newcastle University Institute for Ageing.
2018: Professor Marjolein Visser, VU Amsterdam.
2019: Professor Dorret Boomsma, VU Amsterdam.
2021: Dr. Joost van Hoof, Haagse Hogeschool.
2021: Professor Wijnand Ijsselsteijn, Eindhoven University of Technology.
2022: Professor Tineke Abma, Universiteit Leiden.
2023: Professor Gerben Westerhof, Universiteit Twente.
2024: Professor Tineke Fokkema, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.
Prijzen
Het bestuur reikt jaarlijks tijdens het Nationaal Gerontologiecongres prijzen uit om de aandacht en waardering voor de wetenschappelijke beoefening van de gerontologie te vergroten en bij te dragen aan de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van de gerontologie.
Professor Schreuder Dissertatieprijs
Professor Schreuder werd in 1968 de eerste bijzonder hoogleraar op het terrein van de gerontologie in Nederland. Hij werd benoemd aan de Universiteit van Utrecht. Bij zijn afscheid in 1972 eerde NVG-KNOWS hem met het instellen van de Professor Schreuder Dissertatieprijs.
Janneke Witsenburg Posterprijs
Het bestuur van NVG-KNOWS gebruikt een deel van de nalatenschap van mevrouw Janneke Witsenburg ter bevordering van de gerontologie door het instellen van de Janneke Witsenburg Posterprijs. De Janneke Witsenburg Posterprijs wordt uitgereikt aan de hoofdindiener van de beste poster van het Nationaal Gerontologiecongres.
Professor Joep Munnichs Scriptieprijs
Professor Joep Munnichs, emeritus hoogleraar Psychogerontologie aan de KU Nijmegen was pionier op het gebied van de gerontologie in Nederland, met name binnen de psychologische discipline. Hij was voorzitter van de Stichting Ouderdom en Levensloop en bovendien erelid van NVG-KNOWS. De Stichting Ouderdom en Levensloop heeft een geldbedrag beschikbaar gesteld om een scriptieprijs in te stellen. NVG-KNOWS heeft besloten om deze prijs naar Professor Joep Munnichs te vernoemen.
Prijswinnaars 2024
Posterprijs: Peter Reniers
Scriptieprijs: Anne Centeno Neelen
Dissertatieprijs: Dr. Jeroen Uleman
School of Gerontology
The School of Gerontology is een symposiumreeks voor studenten en recent afgestudeerde professionals op het gebied van verouderingsvraagstukken en wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie – KennisNetwerk Ouder Worden en Samenleving (NVG-KNOWS) in samenwerking met betrokken onderwijspartners. NVG-KNOWS werkt aan een toekomst waarin onderzoekers, professionals en beleidsmakers kennis en ervaring uitwisselen om bij te dragen aan het bevorderen van de kwaliteit van leven van ouderen. De SoG heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden in Eindhoven (Fontys Toegepaste Gerontologie en de master Healthy ageing), Zwolle (Windesheim Toegepaste Gerontologie) en Leiden (Universiteit Leiden Master Health, Ageing and Society).
Seminars
NVG-KNOWS organiseert een aantal keer per jaar een online seminar. Elk seminar richt zich op een ander thema, met twee of meer sprekers. Na afloop is er ruim gelegenheid voor vraag en antwoord en het delen van ervaringen. Aankomende seminars zijn te vinden in de Agenda, eerdere seminars zijn te terug te kijken via de Kennisbank.
Studiemiddagen
Elk jaar organiseert NVG-KNOWS een studiemiddag. Tijdens elke studiemiddag staat een ander thema, gerelateerd aan de gerontologie, centraal. In de Kennisbank zijn de presentaties en opnames van de studiemiddagen bekijken.