‘Wijsheid in woord en beeld’. Dat was het thema van de inspiratieochtend die NVG-KNOWS (Nederlandse Vereniging voor Gerontologie – KennisNetwerk Ouder Worden en Samenleving) organiseerde op 24 mei j.l. in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht.

🎤 Geraldine Visser trapte de ochtend af met een lezing over ‘De kracht van verhalen: de roep om een nieuw narratief over lang leven’. Zij vertelde hoe je de ‘reis van de held’ (Campbell, 1949) in kunt zetten om te werken aan nieuwe verhalen over ouder worden. We leven steeds langer, maar de verhalen over ouder worden blijven overwegend negatief óf heel positief. Er is weinig nuance. En één van de manieren om als held in je eigen reis op ontdekkingstocht te gaan, is door te ‘leven in crescendo’, zoals Stephen Covey schrijft. Je moet leven vanuit de gedachte dat je belangrijkste bijdrage altijd vóór je ligt. Of je nu 28 jaar, 49 of 83 jaar of ouder bent.

Na de plenaire lezing volgden drie workshops:

📸 ‘Ouder worden in beeld’ door Josanne Huijg, Zohra Bourik, Zina Boldina en Filiz Soy-Bulut. In deze workshop stond de photo-voice methode centraal. Hierbij maken de deelnemers als co-onderzoekers zelf foto’s; in dit geval van hun eigen buurt. Op die manier komen er issues aan het licht waar mensen in hun buurt tegenaan lopen. De foto’s vormen de inbreng voor gesprekken met de deelnemers onderling en later voor gesprekken in bredere kring met betrokken ouderen, professionals en beleidsmakers.

👁️‍🗨️ ‘Dementie verbeeld: jouw perspectief, jouw verhaal’: Dr. ir. Simone De Bruin, Franka Bakker en Anjo Geluk-Bleumink Geluk van het Lectoraat Goed Leven met Dementie van hogeschool Windesheim vertelden over het burgeronderzoek naar de beeldvorming over dementie in de samenleving.
‘Als dementie geen woord was, maar een foto, wat zou er volgens jou dan op die foto staan?’ Met die oproep hebben ze mensen gevraagd hun beeld van dementie te delen. Want nog altijd heerst er een hoop negativiteit rondom de ziekte, terwijl juist een positiever beeld mensen met dementie zou kunnen helpen. Deze beelden zijn vertaald in de gesprekskaartenset Dementie Verbeeld. Deelnemers wisselden hun eigen beelden, ervaringen of verwachtingen uit over dementie.

💙 ‘Lust op leeftijd’ onder begeleiding van Elena Bendien en Jana Kerssies van de Leyden Academy on Vitality and Ageing gingen de deelnemers in gesprek over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd. Aan bod kwamen bijvoorbeeld de (on)waarheid van stereotype beelden rondom ouderen en seksualiteit en de vraag hoe ervaringen van eerder in het leven ook de ervaringen met seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd vormgeven.

Professioneel fotografe en toegepast gerontoloog Denise Bekendam maakte foto’s van deze inspiratieochtend en tijdens de lunch schoot ze voor deelnemers die dat wilden prachtige profielfoto’s.

Bekijk het verslag hier.